top of page

Hvorfor er folk slemme mot deg?


Du går mot kassa på Rema 1000 med stor handlekurv. Du har dårlig tid. Rett før du kommer frem løper det en kar forbi deg og steller seg foran deg i kø. Hvordan reagerer du? Hvis du er som de fleste av oss, så tenker du at slike handlinger dreier seg om at han er en drittsekk. Eller at han er egoistisk, hensynsløs eller i beste fall ikke spesielt sosialt intelligent. Vi elsker å forklare andres handlinger ut i fra hvem de er som personer..

Når vi selv oppfører oss som drittsekker i kassa på Rema 1000, så forklarer vi derimot dette med omstendighetene: Jeg hadde dårlig tid! Jeg hadde fått beskjed om at Mamma er lagt inn på sykehus! Jeg var så sulten at jeg ikke klarte å tenke klart!

Det er viktig å sette grenser når vi blir behandlet dårlig. Det er derfor vi har blitt utstyrt med følelser som sinne og raseri – så folk ikke skal utnytte oss. Men vår egen sinne-reaksjon kommer raskere enn lynet, og det kan være nyttig å ta en liten omvei før vi slår ned på andres atferd: Har denne personen sovet i natt? Har hun spist i dag? Har han smerter? Kan det ha skjedd noe dramatisk i livet hennes som gjør at hun oppfører seg på denne måten?

Fotografen Brandon Stanton har hjulpet meg å innta dette perspektivet. I prosjektet Humans of New York går han bort til folk på gata og spør «Hva strever du mest med i livet ditt akkurat nå?». Svarene han får åpner mine øyne for at mannen på Rema 1000 sannsynligvis lever et dramatisk og vanskelig liv. Det roer mine egne følelser: Vær så god, gå først.

Noen mennesker sliter med at de er overempatiske og dermed «forstår seg i hjel». Hvis du godtar å bli tråkket på fordi du tenker at det er gode grunner til at du blir behandlet på denne måten, så gjelder det å få opp konstruktivt sinne og selvivaretagelse.

Utvalgte innlegg
Nylige innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
bottom of page