top of page

5 tegn på at du er i faresonen for utbrenthet og hva du kan gjøre for å få energien tilbake


«Jeg er så stressa» var en av de vanligste henvendelsene jeg fikk da jeg begynte å jobbe som psykolog. De siste årene virker det for meg som at dette er blitt byttet ut med «jeg er så sliten».

Vi lever i tretthetens tid. Vi er overveldet og mangler energi. Hvis man forblir i denne overveldelsen og slitenheten for lenge, kan man komme til et punkt der man blir kronisk utmattet eller utbrent. Ved utbrenthet/utmattelse klarer du ikke lenger å hente deg inn igjen ved å hvile eller sove, og du klarer ikke lenger å jobbe eller delta i familien slik du ønsker. Noen opplever også en kronisk sykdomsfølelse i kroppen, muskelsvekkelse og smerter i muskler og ledd.

Det er mye du kan gjøre for å hindre utbrenthet. Først må du fange opp faresignalene.

5 faresignaler

1. Når jeg står opp om morgenen blir jeg motløs av å tenke på arbeidsdagen som kommer.

2. Jeg sover dårlig på grunn av problemer på jobben

3. Jeg ser ikke verdien i arbeidet jeg gjør

4. Jeg har blitt mer ufølsom ovenfor andre mennesker som en følge av jobben min

5. Jeg føler det som en stor byrde når folk kommer til meg med problemer på jobben

Hvis du kjenner deg igjen i disse utsagnene, så kan det være lurt å ta noen grep for å styrke energinivået

5 tiltak for mer krefter

1. Søvn gir energi. Dette er sannsynligvis det beste enkelttiltaket du kan gjøre for å styrke energinivået. Du kan lese mange søvntips fra everymind på facebook eller instagram. Vi har også et eget kurs du kan ta for å sove bedre.

2. Passe mengde kjedsomhet gir energi. Når kjedet du deg sist? Mange har en tendens til å fylle hvert eneste øyeblikk av dagen med at «det skjer noe». Sjekker du nettaviser, e-post eller sosiale medier når du er på do, så skjønner du hva jeg mener. Hodet får aldri tid til å hvile. For å styrke energinivået hjelper det å gi deg selv mentale avbrekk. Dette betyr at du sannsynligvis må kjede deg litt på veien til mer krefter.

3. Valgfrihet gir energi. Kan du påvirke beslutninger som tas på jobb? Kan du bestemme når du tar pauser, hvem du skal samarbeide med eller måten du gjør oppgavene dine? Hvis du ikke kan svare bekreftende på disse spørsmålene, så bør du ta grep. Snakk med din leder om hvordan du kan få større frihet i arbeidet ditt. Valgfrihet gir også energi i familielivet.

4. Energibruk gir energi. Du har hørt det før, fysisk trening gir energi. Dette tipset gjelder spesielt hvis du er helt inaktivt i dag. Det gjelder å tilpasse det du gjør til energinivået ditt. Begynn med 7 minutter trening om dagen. Eller gå en tur på 20 minutter. Gjør det en forskjell? (Er du allerede utbrent, bør du gå ekstra varsomt frem).

5. Fokus gir energi. Hvor lenge klarer du å konsentrere deg om én ting (eksempelvis lese avisen), før du mister fokus? Hvis du er som de fleste andre, mister du fokus etter 2-3 minutter. Distraksjoner utenfra og indre rastløshet gjør at vi sjeldent kommer inn i en dyp konsentrasjon over tid. Du kan lese tips for å finne fokus fra everymind på instagram og facebook.

Utvalgte innlegg
Nylige innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
bottom of page