top of page

Jeg vil ikke forholde meg til følelsene mine, de er irrasjonelle og bare i veien


Dette er et typisk utsagn som kommer når vi snakker om følelser i terapi.

OK, følelser kan være irrasjonelle, de kan bli sterke i situasjoner der vi ikke ønsker at de skal være det, men, hvordan har du det når du ikke forholder deg til følelsene dine? Hvordan funker det å stenge dem av eller rasjonalisere dem bort? Uansett, om vi liker det eller ikke, vi er emosjonelle og relasjonelle vesener, det ligger dypt integrert i hjernestrukturene våre. Forsøker man å jobbe mot følelsene sine, er det å jobbe mot noe som er naturlig og medfødt. Følelsessystemet er der for å hjelpe deg med å navigere og håndtere relasjoner og hendelser i livet. Gi deg selv noen minutter til å tenke over hvordan følelsene dine hjelper deg i hverdagen. Sinne mobiliserer oss til å handle, om det er å sette grenser for noen som er respektløse eller å beskytte og forsvare oss eller noen vi bryr oss om. Kjærlighet gir oss motivasjon og mot til å bevege oss nærmere andre som er viktig for oss. Følelsen kan også være til hjelp for å overvinne frykten for å bli avvist. Frykt redder millioner av liv hver eneste dag ved at folk unngår direkte farlige situasjoner. Tristhet hjelper oss med å ta innover oss viktige hendelser i livet vårt, søke andre og dele smerten. Den er også forbundet med gode følelser for oss selv. Er man likegyldig vil man heller ikke kjenne sorg. Glede forteller oss hva som er godt for oss og fyller oss med energi og motivasjon til å få mer av det i livene våre. Hva som rører opp de ulike følelsene i oss forteller oss også hvem vi er. Har du god kontakt med følelsene dine vil du føle deg tydelig overfor deg selv og andre. Aksepterer og respekterer du følelsene dine vil du også få en god selvfølelse. Mange opplever det som overraskende vanskelig å gjøre nettopp dette; mange ganger fordi de har blandede og konfliktfylte følelser. Du kan for eksempel være rasende på en du også er ekstremt glad i. Dette kan skape indre konflikter og være en kime til angst. Dette er en av grunnene til at folk velger å stenge av følelsene sine. Følg med på everymind.no/facebook og les mer om andre årsaker til unngåelse av følelser og små grep du kan gjøre for å få et bedre forhold til deg selv.

Utvalgte innlegg
Nylige innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
bottom of page