top of page

Mitt mest upopulære råd for et bedre liv


Velg bort luksus og umiddelbar nytelse.

Hvordan skal vi håndtere at livet består av skuffelser, lidelse, kjedsomhet, stress og motgang? En mulighet er å gjøre noe som gir deg umiddelbar nytelse. Her kommer noen velutprøvde metoder:

Kjøpe noe

Klikke på noe (en skjerm)

Se på noe (netflix)

Google noe

Spise noe

Game

Onanere

Hvis dette funker for deg, så trenger du ikke mitt mest upopulære råd.

Hvis du derimot kjenner at det er noe utilfredsstillende eller til og med ødeleggende med disse strategiene, så kan du lese videre.

Et slitsomt jag etter nytelse

Å søke umiddelbar nytelse er både naturlig og gjenkjennelig for alle.

Problemet med å kjøpe noe, spise noe eller trykke på for å få det bra, er at gleden er kortvarig og de negative effektene langvarige. Hvis du har trukket mastercard eller brukt en hel dag foran netflix i forsøk på å føle deg bedre, men endt opp med skyldfølelse og lav selvfølelse, så vet du hva jeg snakker om. Når vi havner ned i det hullet, tyr vi lett til nye forsøk på å løfte humøret med samme dårlige strategier (spise, kjøpe eller klikke deg til glede). Det er et slitsomt jag etter neste nytelse.

Now the drugs don't work

They just make you worse.

The Verve

Om å avstå fra nytelse og luksus for å få et litt bedre liv: Erfaringer fra dager i stillhet

For å trene min egen evne til tilstedeværelse og ro har jeg deltatt på flere såkalte “stille retreats”, der man lever enkelt og tilbringer mye av dagen i meditasjon. Samlingene har vart i 5–10 dager og foregår i stillhet (altså uten at man prater sammen).

Hvis dette virker merkelig eller fjernt, så er det ikke så forskjellig fra å være på en enkel hytte uten tilgang på luksusen du er vant til (innlagt vann, TV, internett, døgnåpen kiosk). På hytta er det plutselig stas med enkle gleder: brettspill, mandariner og stillhet.

Fraværet av luksus muliggjør takknemlighet og tilfredshet. Det er lettere å nyte en brødskive med gulost etter en lang skitur, sammenlignet med sjokoladebolle nr. 4 som du har kjøpt på Shell.

For meg, som er ganske avhengig av alle typer skjermer, er det å være helt uten mobiltelefon (og mac/PC/nettbrett) i 10 dager en stor overgang. Min første reaksjon er at jeg har blitt frastjålet noe. Irritasjon (“hva er vitsen med dette?”), angst (“tenk om jeg går glipp av noe”) og frustrasjon (“hva skal jeg gjøre når jeg skal slappe av”) dominerer de første dagene. Etter en stund kjennes det derimot som en lettelse å slippe å jage etter nye klikk. Jeg merker tydelig at det er et stress knyttet til e-post, nyheter og SoMe. Jeg kjenner at jeg ikke er avhengig av å trykke på en skjerm for å ha det bra.

Denne effekten gjelder også andre nytelses-aktiviteter. Å avstå fra umiddelbar nytelse gjennom klikking, spising eller shopping reduserer stresset mitt betydelig. Jeg får mer tid og energi til å forfølge det som er viktig for meg. (Og så faller jeg tilbake til uvanene mine, og må ha en ny dose “hytte-liv” eller tilsvarende for å komme på sporet igjen).

Forenkling, ikke fornektelse

Andre som har hatt perioder der de har redusert tilgang på luksus og nytelse, forteller om lignende erfaringer. Det kan være de har gått i fjellet, vært på hytta eller dratt på ferie med bare noen få eiendeler å holde styr på.

Disse periodene uten tilgang på luksus og umiddelbar nytelse oppstår som regel tilfeldig. Det jeg foreslår er at du bevisst velger bort luksus og nytelse i perioder, for å få disse erfaringene. Du kan tenke på det som en forenkling av livet ditt. Har du erfaringer fra å leve enkelt på hytta, i ferier eller fra barndommen som du kan bringe inn i livet ditt i dag?

Det du har minst lyst til å gi slipp på (netflix, facebook, sjokolade) er kanskje akkurat det som vil gi deg mest frihet og tilfredshet hvis du prøvde deg uten en periode.

Forenkling må være selvvalgt. Restriksjoner for å leve opp til et ideal, tilfredsstille din indre kritiker eller imponere andre vil bare gjøre deg ulykkelig.

Selvvalgt forenkling er vitaliserende, påtvunget fornektelse er deprimerende.

Bruk kommentarfeltet og fortell meg om erfaringer du har med å avstå fra nytelse og luksus!

Utvalgte innlegg
Nylige innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
bottom of page