top of page

Jeg kan lære deg å bli rik i helga


«Hvordan bli rik på en helg» er kanskje ikke et tips man forventer av en psykolog, men jeg ønsker at du skal ha tilgang på en form for luksus som vil berike deg og ditt liv. Jeg tenker på en form for rikdom som faktisk er direkte relatert til glede og lykke, nemlig tidsrikdom.

Tidsnød er for mange den dominante tilstanden, og dette har store konsekvenser for hvordan du har det. Travelhet knuser grunnleggende psykologiske behov som å styre egen tid, bruke tid med folk du liker og kunne gjøre livet bedre for andre.

Tidsrikdom vil gi deg tilgang på en luksus som mange i kongeriket Norge ikke har råd til. Her er noen eksempler: lære seg å spille et instrument, skrive et brev for hånd, spille et brettspill, sove i 8 timer sammenhengende eller reise å besøke en venn som har flyttet til en annen by. Det er ingen sikker sammenheng mellom å kunne kjøpe seg hva man vil og lykke. Frigjøring og god bruk av tid, er derimot en sikker investering.

For å få en smakebit på tidsrikdom, prøv følgende i helgen:

  • Ikke sjekk sosiale medier eller e-post lørdag eller søndag. Du tror kanskje det går raskt å sjekke noe på nettet, men du undervurderer sannsynligvis tiden det tar hvis du ikke regner med all den tankevirksomheten som går med i etterkant av å «sjekke noe på nettet».

  • Bytt ut underholdning med et personlig initiativ. Vi søker vanemessig til underholdning når vi har fri tid. Når vi ser på Netflix eller underholdes på andre måter, glir tiden umerkelig avgårde. Det koster krefter å sette i gang med noe annet, men forsøk å gjør noe du liker som ikke involverer en skjerm. Du vil føle større kontroll over tiden din når du tar bevisste valg om hvordan du bruker den.

  • Gjør én ting om gangen Kanskje er det umulig for deg å frigjøre tid. Kanskje du jobber i helgen, har barn som må ha oppmerksomheten din, eller har andre forpliktelser. Du kan allikevel skru ned tempo og på denne måten få en opplevelse av tidsrikdom gjennom langsomhet. Når vi multitasker blir vi stresset og tiden flyr raskt av gårde.

Hvis du opplever at stillhet, langsomhet og fritid gjør deg urolig, så er du ikke alene! Vi har blitt så vant med travelhet og å fylle tiden med underholdning (netflix, facebook-feeden, nettaviser) at det kan bli stressende å roe ned. Hold ut! På den andre siden av klikke-abstinensene ligger det muligheter for ro.

Utvalgte innlegg
Nylige innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
bottom of page